SETEM ha confirmat en la presentació de la seva nova campanya "Banca Neta", que les bombes de dispersió MAT-120 fabricades per l'empresa espanyola "Instalaza" al 2007 i utilitzades per Gadafi per bombardejar Misrata a Líbia, van ser finançades per almenys 8 bancs espanyols: Cajalón (grup Caja Rural), Caja España, Caja Mediterráneo, Bankinter, Ibercaja, Banco Popular, Banc Sabadell i CatalunyaCaixa.
La confirmació d'aquesta notícia ha estat el punt de partida per a la presentació per primera vegada a l’Estat Espanyol de l'informe "Negocis Bruts. Bancs espanyols que financen armes controvertides" que confirma que des de 2006 fins a l'actualitat, 14 bancs espanyols estan implicats financera i econòmicament en 19 de les principals empreses fabricadores d'armes controvertides i prohibides que causen centenars de milers de morts de civils a tot el món. Entre aquestes armes hi ha armament nuclear, d'urani empobrit i armes prohibides com les armes químiques, biològiques, les bombes de dispersió i les mines antipersones. De l'informe es destaca que:
• El BBVA, és el banc espanyol amb més activitat en finançament de companyies productores d'armes controvertides. Els fons d'inversió gestionats pel BBVA posseeixen accions de 12 companyies i bons de 2 companyies. El BBVA ha concedit préstecs a 8 companyies des de principis de 2006 i ha ajudat a 3 companyies en l'emissió de bons i a una altra en l'emissió d'accions.
• El Santander ocupa el segon lloc en el finançament a productors d'armes controvertides, amb fons d'inversió que posseeixen accions de 13 companyies, ha concedit préstecs a 7 companyies i ha ajudat a 3 empreses en l'emissió de bons.
• El BANKIA (Banco Financiero y de Ahorros, entitat Central del SIP formada per Caja Madrid, Bancaixa, Caja Segovia, Caja Ávila, Caja Rioja, Caixa Laietana i Caja Insular de Canarias) té fons d'inversió que posseeixen accions de 8 productors d'armes controvertides i ha concedit un préstec a un productor d'armes controvertides.
Els altres bancs espanyols implicats en la fabricació d'armes controvertides són: Banc Sabadell, Bankinter, BBK1, Ibercaja, MAPFRE, Banco Madrid, Banco Popular, CatalunyaCaixa, Banco Pastor, Finanduero i Banca March.
L'informe ha estat elaborat per a SETEM per Profundo i es pot descarregar íntegre des de www.bancalimpia.com, lloc web des del qual qualsevol persona pot informar-se de les inversions controvertides que fa el seu banc, enviar una carta sol·licitant que retiri aquest suport, difondre la informació en xarxes socials i recolzar econòmicament la campanya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada