dimarts, 31 de maig del 2011

La rebel·lió dels indignats i les indignades: què opinen les ONG?







No hi ha hagut presència de les ONG en les acampades populars perquè la idea és que cap institució s’apropiï del nom ni de la causa dels i les indignades. Però el posicionament de les ONG sembla que en general dóna suport a les reivindicacions.

Les ONG membres de la Federació Catalana d’ONGD i de la Coordinadora Estatal d’ONGD han felicitat les manifestacions de participació ciutadana que s’han produït a Catalunya i a tot l’Estat espanyol. “Manifestacions que són abans de res un exercici efectiu de la democràcia”, han assenyalat.

“Ens adherim a les reivindicacions de milers de persones que han fet el carrer seu reclamant un sistema en el qual es garanteixi la igualtat, la solidaritat, el benestar humà, l’equitat de gènere, la sostenibilitat ecològica, el dret a l’educació, a la salut, a la participació política i al desenvolupament ple de totes les persones que habiten el planeta. És inadmissible i èticament reprovable que les mesures per lluitar contra la crisi es portin a terme a costa de les persones més vulnerables i dels seus drets, perpetuant un sistema basat en valors allunyats de la justícia i la solidaritat i en el qual prevalen els mercats per sobre de les persones i les seves necessitats”, podem llegir al comunicat de la CONGDE.

Intermon Oxfam també ha fet públic un posicionament institucional condemnant les agressions policials que es van produir a les persones que es manifestaven pacíficament a la Plaça de Catalunya el divendres 27 de maig i exigint una investigació independent dels fets i l’assumpció de les corresponents responsabilitats per l’actuació de les forces de seguretat*.

L’ONG ha mostrat també el seu suport a les persones que, en diferents llocs, reclamen aquests dies de forma no violenta un món més just amb drets per a tots i totes, i exigeixen a polítics i empreses la seva quota de responsabilitat en el mateix. “La ciutadania pot i ha de participar (sempre que es faci de forma no violenta) en la presa de decisions i en la definició de les prioritats per a aconseguir un món més just en el qual totes les persones puguin exercir els seus drets”, assenyala Ariane Arpa, Directora General d’Intermón Oxfam.

Amnistia Internacional Espanya també ha ressaltat que les persones que participen al moviment 15M tenen dret a manifestar-se i reunir-se pacíficament. L’organització ha explicat que està estudiant els esdeveniments del divendres 20 de maig a l’acampada de Barcelona amb el mateix rigor amb què ho fa en totes les investigacions que duen a terme.

Justícia i Pau ha estat altra de les entitats que en un comunicat s’ha sumat a totes les reivindicacions que exigeixen la profunda reforma del sistema financer internacional, la redistribució equitativa de la riquesa, la reducció de les desigualtats, l’eliminació de la pobresa i l’exclusió social, un major respecte dels drets humans i l’avanç cap a un sistema econòmic global més just i sostenible.


L’organització també s’ha adherit a les reclamacions de “tots els que demanen reformes en el sistema polític, més transparència en el funcionament de les institucions, més possibilitats de participació ciutadana, tolerància zero de la corrupció i més obertura i democràcia dels partits polítics, incloent-hi llistes obertes, eleccions primàries, eleccions directes en certs àmbits, etc”. I ha expressat el seu desig que “els partits i les institucions polítiques respectin, escoltin i tinguin molt en compte el que aquestes mobilitzacions estan expressant, sense pretendre manipular per a la lluita partidària”.

El Consell de la Joventut de Barcelona i des del Consell d’Associacions de Barcelona també s’han sumat a criticar la intervenció policial a Plaça Catalunya. /font

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada