
Arreu del món les persones estan canviant la seva dieta per l'augment del preu dels aliments, segons es desprèn d'una enquesta feta pública per Oxfam, Intermón Oxfam a Espanya, en el marc de la campanya mundial CREIX, que vol assegurar que totes les persones tinguin sempre el suficient per menjar. Els ministres d'Agricultura del G20 es reuneixen a França la setmana que ve i tractaran entre d'altres temes la crisi global dels preus dels aliments.
L'enquesta va ser realitzada a Espanya i en altres 16 països dels cinc continents: Austràlia, Alemanya, Brasil, Ghana, Guatemala, Índia, Kènia, Mèxic, Països Baixos, Pakistan, Filipines, Rússia, Sud-àfrica, Tanzània, el Regne Unit i els EUA, que Oxfam va encarregar a una empresa independent. De l'estudi s'extreuen els següents resultats:
►El 54% dels enquestats a escala global van afirmar no menjar el mateix que fa 2 anys, just abans que comencés la crisi actual dels preus dels aliments. En el cas d'Espanya el percentatge se situa en el 46%. A escala global el 39% van explicar que la seva dieta havia canviat perquè els aliments s'estan encarint i un 33% va esgrimir raons de salut. De nou en el cas espanyol, el 33% dels entrevistats van afirmar haver canviat la seva dieta per motius econòmics i un 21% per raons de salut. A Kenia, per exemple, un sorprenent 76% dels enquestats va afirmar haver canviat la seva dieta, i de tots els que ho han fet, el 79% va culpar el preu dels aliments.
► L'augment del preu dels aliments és la major preocupació dels ciutadans pel que fa als aliments, ja que va ser l'elecció del 66% dels enquestats globals. En el cas d'Espanya el percentatge puja, ja que 7 de cada 10 es mostren preocupats per l'alça dels preus. A escala global el 43% de les persones va assenyalar com a major preocupació el que els aliments siguin nutritius i saludables. No obstant això, en els països més pobres, la major preocupació és l'accés als aliments: per al 57% dels enquestats a Kenya i el 45% dels de Tanzània.
► 1 de cada 2 persones enquestades en països en desenvolupament com Kènia i Tanzània, afirma que no té suficient per menjar cada dia, xifra que es redueix a només el 6% dels enquestats en els països desenvolupats com el Regne Unit, Alemanya,Austràlia i els EUA, i encara baixa més, fins al 5% en el cas d'Espanya.
Preguntats pels factors clau que afecten la cadena alimentària, els enquestats assenyalen majoritàriament l'augment del preu del petroli i del transport, així com l'impacte del canvi climàtic. Els segueixen en ordre descendent les polítiques governamentals i les accions de les multinacionals. Cal destacar que Espanya és, juntament amb Alemanya, el país en el qual els enquestats donen més importància al paper del sector privat. Un 27% dels espanyols considera que les empreses alimentàries són el factor més important en la cadena alimentària.
Ariane Arpa, directora general d'Intermón Oxfam, ha afirmat: "El que mengem està canviant ràpidament i per massa persones està canviant a pitjor. Una gran quantitat de persones, especialment en els països més pobres del món, estan reduint la quantitat o la qualitat dels aliments que consumeix per l'augment del preu. Els líders mundials, especialment els del G-20, han d'actuar ara i arreglar el sistema alimentari, que no funciona. Han de regular els mercats de matèries primeres, han de reformar les polítiques de biocombustibles per mantenir els preus dels aliments sota control i han d'invertir en els petits productors en els països més pobres i ajudar-los a adaptar-se al clima canviant. "
Pizza, pasta, pollastre i paella
L'enquesta, realitzada per GlobeScan a més de 16.000 persones, també revela fins a quin punt el menjar occidental s'ha estès per tot el món. La pizza, la pasta i el pollastre encapçalen la llista dels aliments favorits en la majoria dels països, juntament amb plats nacionals com la paella a Espanya i el biryani a l'Índia. Les úniques excepcions són les nacions més pobres d'Àfrica, on segueixen dominant els plats tradicionals a base de blat de moro. A Espanya els plats preferits són els d'arròs seguits de la pasta, els ous i la carn. La pizza ocupa el cinquè lloc en el rànquing.
Olivier Martin, director d'investigacions de GlobeScan ha afirmat: "Les conseqüències de la pujada del preu dels aliments a tot el món són molt evidents en els resultats de l'enquesta. El preu dels aliments és amb diferència la preocupació principal que la gent té sobre el que ells i les seves famílies mengen. "
Altres entrevistes realitzades per Oxfam aporten més proves de que moltes persones en els països en desenvolupament estan menjant menys quantitat de menjar, productes més barats o portant una dieta menys variada com a conseqüència de la pujada del preu dels aliments. Les dones es veuen afectades de manera desproporcionada per la pujada dels preus, perquè són les responsables d'alimentar les seves famílies.
Glenda Marisela Galindo Castro, una dependenta de 22 anys de Guatemala ha afirmat: "El sucre solia ser molt important per a nosaltres. L’afegíem al cafè i als refrescos, però ara no podem per la pujada del preu del sucre. L'oli que solia valer 5 quetzals el mig litre, ara val 8. Sóc l'única de la meva família que treballa i el salari que cobrament no és suficient per cobrir les necessitats de tots. "
Edson James Kamba, de 69 anys, i ciutadà de Malawi ha afirmat: "El meu menjar favorit és l'arròs amb fesols i carn però és molt car. El preu dels aliments segueix pujant. M'agradaria beure una mica de llet però no puc comprar-la. Em menjava pa amb margarina i melmelada, però ara no m'ho puc permetre. Quan veig la gent a la televisió, sempre estan menjant coses molt bones com carn, pollastre i ous. Si jo estigués allà també prendria aquestes coses. Les volem però no ens ho podem permetre. "
Suport de celebritats
La campanya CREIX d'Oxfam inicia un diàleg global sobre com podem cultivar i compartir millor els aliments ara i en el futur. Han participat també en el debat celebritats de la talla de l'expresident del Brasil, Lula da Silva, l'arquebisbe Desmond Tutu, la compositora i artista Angelique Kidjo de Benín i els actors Gael García Bernal de Mèxic, Amar Waked d'Egipte i Hai Qing d' xinesa.
L'expresident del Brasil, Lula da Silva, ha afirmat: "Com molts brasilers no hi ha res que m’agradi tant com un plat d'arròs, mongetes, carn, cebes i ous. Però com molts al Brasil he patit la fam. En moltes ocasions em despertava al matí sense pa per esmorzar i res per menjar. Aquesta part de la meva vida va ser molt important perquè em va donar la força per sobreviure i la determinació de continuar lluitant i aconseguir acabar amb la fam. No és acceptable que un nen passi el dia sense tenir un got de llet. No és acceptable que un nen tingui menys de 3 àpats al dia. Són drets fonamentals. "
Més informació a: http://www.intermonoxfam.org/ca/page.asp?id=3900
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada