dilluns, 16 de maig del 2011

Cada any es desaprofiten mil milions de tones d'aliments


















Prop d'un terç dels aliments que es produeixen cada any al món per al consum humà, aproximadament 1.300 milions de tones, es perden o malgasten, segons adverteix l'informe "Global food losses and food waste" (Pèrdues i rebuig d'aliments en el món) elaborat per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). Segons aquest estudi, els països industrialitzats i aquells en desenvolupament dilapiden més o menys la mateixa quantitat d'aliments: 670 i 630 milions de tones respectivament. Les fruites i hortalisses, a més de les arrels i tubercles, són els aliments amb la taxa més alta de desaprofitament.

L'informe elaborat per la FAO distingeix entre pèrdua dels aliments i rebuig dels mateixos. Les pèrdues, que poden donar-se en la fase de producció, collita, postcollita o processat, són més elevades en els països en desenvolupament, a causa de la precarietat de les infraestructures, el baix nivell tecnològic i la manca d'inversions en els sistemes de producció alimentària.

En canvi, el rebuig d'aliments és un problema més gran en els països industrialitzats, en la majoria dels casos provocat tant pels minoristes com pels consumidors, que llencen aliments perfectament comestibles a les escombraries. El rebuig per càpita entre els consumidors és de 95-115 quilos anuals a Europa i Amèrica del Nord, mentre que a l'Àfrica subsahariana i a l'Àsia meridional i el Sud-est asiàtic es llencen només entre 6-11 quilos per persona.

Producció i aprofitament dels recursos

La producció total d'aliments per càpita per al consum humà se situa al voltant de 900 quilos anuals en els països rics, gairebé el doble dels 460 quilos produïts en les regions més pobres. En els països en desenvolupament, el 40 per cent de les pèrdues succeeix en les fases de postcollita i processat, mentre que en els països industrialitzats més del 40 per cent de les pèrdues es dóna a nivell de les vendes al detall i del consumidor.

Les pèrdues d'aliments durant la recollida i l'emmagatzematge es tradueixen en la pèrdua d'ingressos per als petits pagesos i en preus més elevats per als consumidors pobres, assenyala l'informe. A més, la pèrdua i el malbaratament suposen també desaprofitar importants recursos, incloent aigua, terres, energia, mà d'obra i capital, al costat de la producció innecessària de gasos d'efecte hivernacle, contribuint així a l'escalfament global i al canvi climàtic.

L'aparença dels productes i l'actitud del consumidor
Pel que fa a la venda al detall també es desaprofiten grans quantitats d'aliments a causa de les normes de qualitat que donen excessiva importància a l'aparença, encara que les enquestes indiquen que els consumidors estan disposats a comprar productes que no compleixin les exigències d'aparença sempre que siguin innocus i tinguin bon sabor.

Alhora, als consumidors en els països rics se'ls anima sovint a comprar més aliments dels que necessiten. Les promocions del tipus "Compri tres i pagui dos" són un exemple, així com els menjars preparats excessivament abundants produïts per la indústria alimentària, o els restaurants que ofereixen bufets a un preu fix per animar els clients a omplir el plat de menjar.

L'informe de la FAO també explica que, en línies generals, els consumidors no aconsegueixen planificar de forma adequada les seves compres d'aliments. Això vol dir que sovint es desfan d'aliments quan es passa la data indicada per "consumir preferentment abans de".

L'educació a les escoles i les iniciatives polítiques són possibles punts de partida per canviar l'actitud dels consumidors, segons suggereix l'estudi. Els consumidors dels països rics haurien d'aprendre que llençar els aliments innecessàriament és una cosa inacceptable. També caldria conscienciar que, a causa de la disponibilitat limitada de recursos naturals, resulta més eficaç reduir les pèrdues d'aliments que incrementar la producció per alimentar la creixent població mundial.

L'estudi confeccionat per la FAO ha estat un encàrrec de l'Institut suec d'Aliments i Biotecnologia (SIK) per al congrés internacional Save Food! (Estalvia menjar!) que se celebra a Düsseldorf (Alemanya) del 16 al 17 maig en el marc de la fira comercial sobre indústria internacional de l'envasat Interpack 2011. /Font

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada