dimarts, 10 de maig del 2011

La banca ètica, un compromís ferm per un món millor

















Aquests darrers anys, la situació econòmica ha provocat un descontentament general envers les entitats financeres, però t’has plantejat que hi ha persones que estan treballant per un sistema alternatiu? La banca ètica ja no és una utopia sinó que ha esdevingut una realitat. Estem davant d’un oxímoron (dues paraules de sentit oposat) ja que “banca ètica” relaciona dos conceptes que aparentment diríem que són incompatibles. Popularment ens preguntem “una banca pot ser ètica?” o “existeix una ètica dins la banca?”, en ambdós casos, la resposta és afirmativa i en tenim varis exemples que ho demostren.

És possible que sigui la primera vegada que en sents a parlar i, tot i la curiositat, no ho acabes de veure massa clar ni entendre en què consisteix; així doncs, anem a aclarir uns temes conceptuals. L’objectiu de la banca ètica és aconseguir una rendibilitat financera i econòmica, tot assolint uns objectius socials i ambientals. Principalment, es basa en cinc criteris: l’ètica aplicada com a procés de reflexió contínua a l’hora d’invertir i donar crèdits; la coherència fent servir els diners segons uns determinats valors; la participació promoguda mitjançant la presa de decisions democràtica entre els socis; la transparència a través de la publicació de la informació; i la implicació a través de criteris positius per transformar la societat.


En cap moment parlem d’entitats sense afany de lucre sinó que funcionen en base uns criteris ètics, garantint la seva continuïtat i supervivència econòmica. A Catalunya, hi ha diferents propostes que treballen sota aquests criteris com Fiare, Triodos Bank, Oikocrèdit, Coop57 o Acció contra l’Atur. De fet, aquests tres últims s’aglutinen dins el projecte Fiare, amb l’objectiu de crear una banca ètica cooperativa catalana que, a la llarga, acabi oferint tots els serveis bancaris. La majoria es troben en una fase inicial, però demostren que el sistema és factible, malgrat el llarg camí que queda per recórrer.

Situats a nivell conceptual, quin és el teu paper en tot això? Ideològicament acostumem a ser molt alternatius, tots volem un món millor, defensem el comerç responsable, critiquem les desigualtats nord-sud,... però a efectes pràctics, com es perceben aquests ideals en el nostre quotidià?

El problema de la banca ètica que es planteja qualsevol individu fa referència als interessos que generen els diners que s’hi destinen i si realment és segur. Quan parlem de diners ens surt una vena més conservadora ja que malgrat estar d’acord en canviar el sistema, pocs s’aventuren a obrir un compte a un banc ètic. La preocupació per no perdre diners és normal ja que costen de guanyar. Pel que fa als interessos, la societat ens ha inculcat el valor de guanyar uns diners pel sol fet de deixar-los dipositats als bancs i caixes i, això, és difícil de canviar. Però cal dir que la banca ètica també ofereix uns interessos com la banca tradicional, encara que aquests siguin menors, tanmateix, a nivell personal t’assegura que els diners dipositats com a estalvis seran invertits en projectes afins als teus valors.

Reprenent la idea inicial, tots volem un món millor, però fem quelcom per aconseguir-ho? El comerç responsable acostuma a ser simbòlic ja que no oferta tots els productes necessaris en el nostre dia a dia, però la banca ètica representa un comerç responsable d’un compromís afegit. En aquest cas, no es basa en un fet concret com la compra de cafè sinó de la base de la teva economia general o d’estalvi. Poder escollir els àmbits en què es destinaran els crèdits concedits o conèixer els projectes portats a terme són la mostra de la transparència i participació democràtica, dos dels principals criteris de la banca ètica.

Evidentment, sent un membre més de la banca ètica no canviaràs el món, però sabràs que, entre altres, els teus diners no hauran contribuït al comerç d’armes. Pot semblar un petit gra de sorra, tot i que significa un pas més ja que representa un compromís amb un tipus de societat més ètica i basat en fets i no paraules. Els que han canviat el món amb els seus petits gestos i lluites no han estat les persones amb més bones intencions sinó aquelles que se les creien de veritat i el seu estil de vida ho reflectia quotidianament. Precisament aquesta nova banca pretén convèncer que incorporar l’ètica en les finances pot tenir un gran efecte transformador. Els diners mouen el món? Doncs, movem-lo èticament! /font

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada