La 12a Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, amb el lema "Prou explotació, tria comerç just; prou especulació, tria banca ètica" s’iniciarà el 14 de maig coincidint amb el Dia Internacional del Comerç Just, que se celebra a més de 800 ciutats de tot el món, i comptarà amb la participació de més de 250 entitats de tot el país.
El grup “Gossos” oferirà el concert inaugural de la Festa.
La coordinació nacional de la Festa va a càrrec de SETEM, amb la participació d’Alternativa 3, FETS (Finançament Ètic i Solidari), Intermón Oxfam i la Xarxa de Consum Solidari.
La Festa a Barcelona serà el 14 de maig als barris de Ciutat Vella, Sant Martí, Sarrià, Gràcia i Sant Andreu. A Lleida serà també el 14 de maig a l'avinguda de Blondel; a Tarragona, el 21 de maig a la Plaça de la Font; a Manresa el 28 de maig a la Plaça Sant Domènec; i a Girona el 21 de maig a la Plaça de la Independència.
Més informació de la festa i les activitats a www.festacj.org.
La Festa és una iniciativa que vol donar a conèixer les propostes del Comerç Just i la Banca Ètica a la societat catalana. Seguim fidels a la nostra cita anual i en aquesta ocasió, atès el context actual de crisi que ens acompanya, hem triat un lema per fer-nos sentir: PROU EXPLOTACIÓ, TRIA COMERÇ JUST; PROU ESPECULACIÓ, TRIA BANCA ÈTICA”.
La Festa vol potenciar el coneixement dels valors i les propostes del Comerç Just i les finances ètiques entre la població catalana, com un model de consum més responsable. I ho fa mitjançant accions de caràcter festiu, divulgatiu i sensibilitzador. Durant la festa es pot gaudir d'exposicions, espais de degustació de productes, actuacions infantils i musicals, contacontes, jocs, etc.
LA FESTA A BARCELONA
Diversos barris de la ciutat de Barcelona acolliran aquesta festivitat el cap de setmana del dissabte 14 i 15 de maig:
- Ciutat Vella 14 de maig de 10-14h Pl. St. Agustí Vell
- Gràcia 14 de maig d'11-20h Pg. St. Joan amb Trav. de Gràcia
- Sant Andreu 14 de maig de 18-21.30h Plaça Jardins d’Elx
- Sant Martí 15 de maig de 10:30-18h Rogent amb Enamorats
- Sarrià 14 de maig, tot el dia Pl. Sant Vicens
La Festa realitzarà el tret de sortida oficial el divendres 13 de maig al Mercat de La Boqueria, a les 12h. El cuiner del bar Pinotxo de La Boqueria elaborarà en directe una tapa amb productes de Comerç Just que posteriorment es podrà degustar. Per finalitzar es llegirà el pregó a càrrec de Natxo Tarrés, representant dels Gossos.
A més, el grup 'Gossos' ens oferirà el concert inaugural de la Festa el dissabte 14 de maig a les 21h a la sala La Nau Ivanov, Barcelona (C/ Hondures 28. Metro L1 Sagrera). Pots recollir les entrades a SETEM Catalunya (Bisbe Laguarda 4, Barcelona) i a les següents botigues de Comerç Just: Intermón Oxfam (Roger de Llúria, 15 i Gran de Gràcia, 156. Barcelona) Mercasol (Portugal, 2. Barcelona) Xarxa de Consum Solidari (Plaça Sant Agustí vell, 15. Barcelona) Alternativa 3 (Ctra. Castellar, 526. Terrassa).
LA FESTA ALS 80 MUNICIPIS CATALANS
La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica té una important representació al territori català i una participació de més 200 entitats locals. A Lleida la Festa serà el 14 de maig a l'avinguda de Blondel; a Tarragona, el 21 de maig a la Plaça de la Font; a Manresa el 28 de maig a la Plaça Sant Domènec; i a Girona el 21 de maig a la Plaça de la Independència. Pots trobar el llistat de municipis i activitats a la web de la Festa.
La Festa comptarà amb la presència d’un representant dels països del Sud, John Nuwagaba, Gerent General de “l’Unió de Cooperatives Productores de Café Ankole” (ACPCU) que donarà a conèixer l’impacte de les polítiques comercials i financeres dels països del Nord i realitzarà xerrades a Manresa, Lleida i Tarragona.
La Festa compta amb el suport nacional de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), l’Ajuntament de Barcelona, la Xarxa de Televisions Locals, TV3, El Periódico de Catalunya, Barcelona Televisió i COM Ràdio.
Manifest de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica
Les grans reformes comercials de les últimes dècades s’han donat en el marc del procés de globalització. Aquest es caracteritza per la integració i interacció de les economies a través de la producció, el comerç i les transaccions financeres de bancs i corporacions transnacionals.
La crisi ha posat en evidència la vulnerabilitat de les economies, tant per garantir el creixement sostenible com per reduir la pobresa. El mercat ha contribuït a aprofundir en les desigualtats socials.
A més, la crisi originada des del sistema financer s’ha estès progressivament a l’economia
productiva repercutint sobre les vides de milions de persones. El comportament irresponsable i insostenible dels bancs i agents financers ha estat la principal causa de la crisi econòmica.
Aquest any, les entitats adherides a la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica volem reflexionar sobre aquesta situació i plantejar “alternatives possibles a una crisi injusta”.
Davant d’això, MANIFESTEM:
1. La necessitat de corregir les desigualtats existents en les relacions comercials internacionals i locals, apel·lant a la responsabilitat dels poders públics, dels agents socials i econòmics i dels mateixos ciutadans i ciutadanes.
2. La necessitat que els bancs mantinguin una política responsable pel que fa als processos d’avaluació de riscos i una política de transparència en les decisions d’inversió i explicar amb claredat els seus productes financers als seus clients
3. El nostre suport al procés d’incidència política iniciat pel moviment de Comerç Just per aconseguir canvis efectius en les relacions internacionals injustes. Aquest són els motius pels quals les entitats de la Festa del Comerç Just i la Banca Èticarecolzem el lema “PROU EXPLOTACIÓ, TRIA COMERÇ JUST; PROU ESPECULACIÓ, TRIABANCA ÈTICA”. Per això subscrivim que és necessari un nou model econòmic basat en elsprincipis de l’economia social i solidària, que anteposa els interessos de les persones alseconòmics.
Per tot això, DEMANEM:
1. Suport a la societat civil per donar a conèixer el Comerç Just i la Banca Ètica a tota la ciutadania presentant-les com algunes de les alternatives al model econòmic actual.
2. Suport per part del Govern de la Generalitat a les iniciatives de Comerç Just i la Banca Ètica, així com el compromís de desenvolupar una política de compra pública ètica, que inclou polítiques i pràctiques de compra i contractació.
3. Compromís dels ajuntaments locals per a que incorporin les compres de Comerç Just i els estalvis ètics i que ho corroborin mitjançat una declaració institucional.
I ens comprometem a seguir treballant des del nostre entorn promovent alternatives de consum i banca més respectuoses amb les persones. Tanmateix apel·lem a la responsabilitat col·lectiva per aconseguir una transformació social, per aconseguir un món més just i solidari.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada