dilluns, 2 d’abril del 2012

Participar en un camp de solidaritat


Participar en un camp de solidaritat suposa per a molts joves un punt d'inflexió en la seva trajectòria vital: Prenen consciència de les desigualtats Nord-Sud i, a la tornada, s'impliquen en moviments socials i sensibilitzen a les persones del seu voltant. Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi La taca d'oli. Impacte de 20 anys de Camps de Solidaritat (1991-2010), que va publicar SETEM Catalunya l'any passat.

L'objectiu dels camps és senzill i alhora complex: Conviure amb d'altres comunitats, conèixer projectes i organitzacions, i sensibilitzar-se per després poder fer canvis en la nostra vida i en les persones del nostre voltant. L'experiència dels camps de solidaritat no es limita, per tant, a l'estada d'unes setmanes a un país empobrit; comença uns mesos abans i, probablement, no acaba mai!.

Les ONG que organitzen aquestes activitats insisteixen en que les persones que participen als camps no són cooperants. No tenen ni la formació ni l'experiència de les persones que es dediquen professionalment a la cooperació internacionals i l'objectiu de la seva tasca és ben diferent. Cal trencar amb la idea de que els voluntaris i voluntàries viatgen per ajudar altres comunitats, més aviat són ells/es els que surten guanyant: coneixen noves realitats i prenen consciència de les injustícies.

"Els camps són font de múltiples aprenentatges i tenen un efecte multiplicador a la societat"

Els camps i brigades són, doncs, una font de múltiples aprenentatges i sovint suposen un punt d'inflexió en la trajectòria vital dels i de les participants, que a la tornada tenen major voluntat i capacitat de participar i d'implicar-se en la tasca de transformació social.

L'experiència viscuda els fa ser més crítics i trencar amb la visió paternalista que proposa ajudar al Sud. Els ajuda també a implementar canvis en les seves vides, fer un consum més responsable i sensibilitzar a les persones del seu voltant.

D'aquesta manera, l'impacte té un efecte multiplicador sobre la societat catalana, ja que, el/la participant comparteix la seva experiència i els aprenentatges amb altres persones, tot acostant la realitat dels països econòmicament empobrits a la nostra societat.

Abans, durant i després
Algunes ONG catalanes organitzen brigades o camps de solidaritat arreu del món durant els mesos d'estiu. Normalment, fan un procés de selecció i ofereixen una formació prèvia a les persones participants, tot conscienciant-los, formant-los i aconseguint una cohesió entre les persones que viatjaran el grup.

En el cas dels camps de solidaritat de SETEM Catalunya, per exemple, l'experiència comença uns mesos abans d'emprendre el viatge. Per participar-hi cal tenir més de 21 anys i realitzar un procés de formació previ a l’estada. Enguany ofereix 23 destinacions d’Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia: Camerun, Senegal, Argentina, Bolívia, Guatemala, Filipines, l'Índia, etc.

Els camps es realitzen en grup al juliol, agost o setembre. Al llarg d'un mes coneixen la feina d'organitzacions locals dels països del Sud, conviuen amb les persones que hi estan vinculades i comparteixen tallers i activitats quotidianes.

De tornada, per tal de no deixar aquesta experiència de solidaritat en un viatge d'un mes, els participants es comprometen a realitzar activitats per tal de divulgar el que han après i contribuir, així, a sensibilitzar l'opinió pública.

Recollir les vivències en imatges
L'Associació Catalana per a la Pau organitza les brigades de solidaritat Càmera en mà, que barreja els camps de solidaritat i la creació d'un reportatge de vídeo. Consisteix en generar material documental, a través de filmacions i entrevistes amb facilitadors/ores i beneficiaris dels projectes de cooperació que es visiten. Amb aquest material audiovisual es contribuirà a la difusió d'aquestes accions al nostre país.

Palestina, Colòmbia, Cuba, Guatemala i Nicaragua són els destins en l'edició de 2012. Per poder participar a Càmera en mà cal tenir més de 18 anys i assumir els costos del viatge i l'allotjament, a més de mostrar motivació i compromís. Totes les persones que hi participin realitzaran entre abril i juliol una formació, en què s'aprofundirà en la conscienciació i la solidaritat, i s'assoliran coneixements bàsics de tècniques periodístiques.
D'altres entitats que ofereixen estades solidàries i camps de voluntariat són SODEPAU (Solidaritat, Desenvolupament i Pau) i SCI-CAT (Servei Civil Internacional - Catalunya). Consulta les seves planes web per a més informació!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada